Patricia

Patricia

dinsdag 20 maart 2012

Verhalen over quilts

Via via werd ik gevraagd om op de vroegere basisschool van onze kinderen iets te vertellen over quilts en hun geschiedenis.
De kinderen hebben namelijk een project over Amerika en daarin paste ook een verhaal over quilts, vond de leerkracht.
Ik had dus van thuis 2 grote koffers met quilts meegenomen. De meeste quilts kennen jullie al.
Ik heb de kinderen verteld wat ik wist van de geschiedenis van quilts, onder andere gebaseerd op de inleiding van een boek van Karin Pieterse.De quilt die hieronder breeduit op de vloer ligt, is een jaar of acht geleden door mijn man uit Amerika meegenomen toen hij door het gebied van de Amish reed. Het is geen traditionele Amish quilt want de gebruikte stoffen zijn niet effen. De Amish verkopen echter quilts die wat aan de Amerikaanse smaak zijn aangepast qua stoffen en patronen.


Het leuke was dat ik gisteren over deze les met quiltvriendin Carla T. sprak en zij had als verrassing gezorgd dat er ook een 4-tal quilts van haar waren.
Haar schattige dochtertje Sabien was een grote hulp.
De Ragtime-quilt van broertje Michiel was er.


De quilt die haar oma (ja, een echte quiltersfamilie) voor een ander broertje had gemaakt was er ook. In stofjes heeft zij weckflessen met allerlei dieren gemaakt, er zijn zelfs aliens !Carla en ik hebben ooit hetzelfde patroon gebruikt voor onze quilt.
Zij nam prachtige felgekleurde batikstofjes en rangschikte de stofjes op een  andere manier. Haar quilt krijgt daardoor meteen een heel andere uitstraling.


Op het laatst mochten alle kinderen even onder alle quilts liggen en ze waren er heel enthousiast over. Ik vind ook altijd dat je quilts niet alleen moet zien maar ook moet kunnen aanraken.
Morgen mogen de kinderen allemaal zelf een blok met stofjes maken. Een andere moeder zet dan alle blokken tegen elkaar en het wordt dan een quilt voor in de leeshoek van de klas.
Wat een leuk idee, he ?


Nog een fijne avond,   Patricia


12 opmerkingen:

 1. Wat leuk een naamgenootje in blogland :-)
  Dan je voor het volgen van mij blog!
  Je vroeg me over de muziek die ik op mijn blog heb. Als je helemaal naar beneden scrolt daar vind je mijn 'Musicplaylist' Klik erop en je ziet precies welke muziek er afgespeeld wordt.
  Mocht het niet lukken mail me dan even, oké.
  Succes!
  Lieve groet,
  Patricia

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk om te doen. Welke school was het? De Montessori?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gaaf wat je hebt gedaan. Je hebt deze kids letterlijk en figuurlijk stof tot nadenken gegeven, je hebt ze het laten voelen en wie weet gaan ze het later nog zelf willen ook. Zo is de drieeenheid van het denken, voelen en willen zelfs d.m.v. Jouw quiltverhalen in de klas terecht gekomen. Chapeau!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk om zo'n "les" te mogen geven. En wat ziet het er gezellig uit, allemaal onder die quilts. Vroeger hielp ik ook geregeld op school en zocht graag iets uit dat met stof gemaakt kon worden. Misschien wel een beetje op safe spelen maar ik wist wel dat het dan helemaal goed kwam.
  Fijne avond, groet Marian

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Vind het een prachtig verslag van je bezoek a.d. school, ik zie dat de kinderen het erg leuk vinden!! groet, Diny

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat leuk patricia, en wat is het toch enig dat die kinderen zo lekker ze even kunnen uitproberen, lijkt me een leuke ochtend of middag die je hebt gehad. Leuk verhaaltje

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat geweldig leuk en wat zitten ze aandachtig te kijken en te luisteren! Ook al die leuke koppies onder die quilts uit piepend! Gaaf! Groetjes
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat leuk Patricia! Wie weet heb je gisteren een paar toekomstige quilters aangestoken met je enthousiaste verhalen! Het plezier van een quilt hebben ze in ieder geval allemaal even aan de lijve ondervonden!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een geweldig idee, leuke foto's! fijne zonnige dag knuffel Else

  BeantwoordenVerwijderen
 10. wat leuk om dat te doen en je hebt mooie quilts gemaakt

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een leuk idee en wat heb ik mooie quilt gezien!!! Fijne zonnige dag en de groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...